Ca Calciu

Calciul este un mezoelement vital ce îndeplinește mai multe roluri importante în creșterea și dezvoltare normală a plantelor. Calciu face parte din arhitectura pereţilor şi membranelor celulare. Calciu este prezent în membrana pectică dă rezistenţa ţesuturilor, implicat în maturarea fructelor. Este implicat în diviziunea celulară, în creşterea în lungime a rădăcinii, în activarea sau inhibarea unor enzime. Menţine echilibrul acido-bazic în celulă, prin neutralizarea acizilor organici aflaţi în exces, dovada fiind cantităţile de oxalat de calciu acumulat în celulele mature. Are un rol foarte importatnt în detoxifierea organismului plantei de alţi ioni şi radicali care iau naştere în procesele de metabolism.
Absorbţia calciului de către plante din soluţia solului se face sub formă de ion bivalent (Ca2+),

Știați că…

Ghid De Utilizare A Îngrășămintelor

Calciu este un element esențial în creșterea și dezvoltarea plantelor dar căruia i se acordă o importanță scăzută.  În agrochimie acest element îndeplinește 2 roluri importante. 

1. Rolul de ameliorator (amendament).În sol, oxidul de calciu (CaO) înlocuiește ionii de hidrogen (H) de la suprafața complexului coloidal al solului astfel se reduce aciditatea. Cel mai răspândit produs e carbonatul de calciu (CaCO3) Dozele de administrare a carbonatului de calciu depinde de gradul de aciditatea a solului și poate varia de la câteva sute de kg până la câteva tone de produs.

2. Rol de element nutritiv (fertilizant). Calciu este elemetul cel mai consumat din clasa mezoelementelor. De diponibilitatea acestuia depinde o serie de acțiuni în plantă, precum circuitul auxinelor, vigoritatea plantelor, sinteza ezimelor etc. Asigurarea necesarului de calciu diferă de la cultură la alta. Cele mai predispuse culturi la insuficiența de calciu sunt crucifere (rapița, floarea soarelui) și legume (tomatele, morcovul). Ca fertiliant calciu poate fi adminitrat atât în sol cât și foliar dozele variază de la câteva zeci de kg/ha până la câteva sute de kg, însă pentru stabilirea mai exactă a dozei se recomandă efectuarea unei analize a solului și a țesutului vegetal.

Simptome De Deficit

Deficinenţa în calciu se manifestă foarte diferit. Frunzele devin mici, distorsionate, iau formă de cupă, încreţite şi au culoare verde închis, apare cloroza marginală a frunzelor, înnegrirea, încreţirea şi necroza frunzelor apicale (varză, salată), aspect marmorat al frunzelor (tomate), avortarea florilor, amăreala merelor bitter pit, dezvoltarea incompletă a seminţelor, putrezirea vârfurilor apicale (tomate, ardei), înnegrirea inimii (conopidă), cilindrarea frunzelor terminale (grâu, orz) creşterea încetează, plantele se răsucesc şi în caz de deficienţă severă mor.

Excesul în calciu declanşează carenţe de K şi Mg la culturi, conţinuturi mari de CaCO3 activ în sol pot impiedica asimilarea Fe cu apariţia în plantă a clorozei ferice sau ferocalcice frecvent semnalată la piersic şi viţa de vie.

Deficit de calciu în grâu

Toate fotografiile sunt furnizate prin amabilitatea Institutului Internațional de nutriție a plantelor (IPNI) și de colectare a imaginii deficienței de nutrienți din culturi IPNI. Fotografiile de mai sus sunt un eșantion de o colectare mai mare, care oferă o eșantionare cuprinzătoare de sute de cazuri clasice de deficit de culturi de la parcele de cercetare și terenuri agricole situate în întreaga lume. Pentru acces la întreaga colecție, puteți vizita site-ul IPNI lui.