Cl Clor

Plantele preiau clorul (Cl) ca anion de clor (Cl-). Clorul este un element responsabil de reacțiile energetice din plantă. Originea clorului provine din sărurile naturale din stratul inferior al solului sau din discompunerea îngrășămintelor chimice.

Știați că…

Ghid De Utilizare A Îngrășămintelor

Clorul este un element important în creșterea și dezvoltarea plantelor. Pentru o activitatea normală a plantelor clorul este folosit în cantități foarte mici, în cantități mari crează un mediul toxic pentru plante îndeosebi în primele faze de dezvoltare (germinație a semințelor). Proviniența clorului în sol fiind în cele mai multe cazuri e de orgine antropică și anume fiind parte componentă a îngrășămintelor chimice administrate în sol precum ar fi clorura de potasiu (KCl), clorura de calciu (CaCl2) etc. 

Simptome De Deficit

Cel mai des clorul își manifestă toxicitatea decât carența. Frunzele cu aspect deteriorat pot fi rezultatul toxicității clorului. Clorul este un micronutrient, esențial pentru creșterea plantelor. Cu toate acestea, în țesutul frunzelor se poate acumula prea mult clor, rezultând frunze cu aspect scârțâit sau ars. Copacii cu frunze răucite având un țesut brun sau mort pe vârfuri, margini sau între venele frunzei. Țesutul frunzelor poate apărea înăbușit, în loc de ars. Frunzele pot fi mai mici decât de obicei. Toxicitatea clorului poate rezulta din poluarea aerului, sub formă de gaz clor sau din excesul de clorură din sol.

Deficit de clor în grâu

Toate fotografiile sunt furnizate prin amabilitatea Institutului Internațional de nutriție a plantelor (IPNI) și de colectare a imaginii deficienței de nutrienți din culturi IPNI. Fotografiile de mai sus sunt un eșantion de o colectare mai mare, care oferă o eșantionare cuprinzătoare de sute de cazuri clasice de deficit de culturi de la parcele de cercetare și terenuri agricole situate în întreaga lume. Pentru acces la întreaga colecție, puteți vizita site-ul IPNI lui.