Putregaiul cenuşiu al tulpinilor şi fructelor – Botrytis cinerea

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Simptomele de afectare a castraveţilor de putregaiul cenuşiu al tulpinilor şi fructelor – Botrytis cinerea

Aspectul general:

Afectează castraveţii din spaţii protejate). Pe tulpini apar pete umede de culoare verde-cenuşie, la suprafaţa cărora se dezvoltă din abundenţa fructificaţiile ciupercii (conidioforii şi conidiile). Petele se extind, înconjoară tulpina şi determină ofilirea plantelor deasupra zonei de atac. Atacul se manifestă în special pe fructele debilitate fiziologic şi mai rar pe cele normale şi se iniţiază de obicei la locul de prindere a florilor. Fructele atacate sunt acoperite de asemenea de fructificaţiile ciupercii şi putrezesc în totalitate.

Prevenire şi combatere.

În sere şi solarii obligatoriu după cultura precedentă se înlătură resturile vegetale şi se stropeşte solul cu soluţie de 1–2% de piatră vânătă. În baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a conidioforilor. Germinarea conidioforilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 18-20oC şi umiditate relativă de aproximativ de 90%, la prezenţa apei libere.

Executarea tratamentelor chimice.