Putregaiul alb al tulpinii şi fructelor – Sclerotinia sclerotiorum

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Simptomele de afectare a castraveţilor de putregaiul alb al tulpinii şi fructelor-Sclerotinia sclerotiorum

Afectează  castraveţii şi pepenii galbeni din sere. Pe tulpini şi lăstari, la diferite niveluri de la suprafaţa solului, apar pete alungite şi umede, gălbui, apoi brune- deschis, la suprafaţa cărora apare un miceliu pufos şi alb, cu aspect de vată, care pătrunde în ţesuturi şi determină putrezirea lor. Pe ţesuturile descompuse ciuperca formează scleroţii de 0,5–1,5 cm lungime, de culoare neagră. Fructele sunt atacate în diferite stadii de dezvoltare.

Prevenire şi combatere.

În sere şi solarii obligatoriu după cultura precedentă se înlătură resturile vegetale şi se stropeşte solul cu soluţie de 1–2% de piatră vânătă. În baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a conidioforilor. Germinarea conidioforilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 18-20oC şi umiditate relativă de aproximativ de 90%, la prezenţa apei libere.

Executarea tratamentelor chimice.