Putregaiul plantelor (Phoma betae)

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Boală larg răspîndită în toate zonele de cultivare a sfeclei pentru zahăr.

Se manifestă în tot timpul perioadei de vegetație, însă atacul fiind mai periculos cînd se produce la plantele tinere în timpul sau după răsărire. Apare în regiunea coletului și pe rădăcini sub formă de pete de culoare verde-palid pînă la gălbui, sau verde-măsliniu-deschis cu aspect sticlos. În condiții favorabile petele se măresc înconjurînd tulpina care se subțiază și se zbîrcește. Plantele afectate se îngălbenesc, se ofilesc și cad la pămînt putezind. La atacul cotiledoanelor în sol, plantele pier înainte de a ajunge la suprafață. La atacuri puternice și în condiții favorabile de dezvoltare, plantațiile pot fi compromise.

Prevenire şi combatere.

Printre măsurile de profilaxie şi terapie care pot asigura o creştere normală a sfeclei pentru zahăr sunt:

  • pregătirea calitativă a solului înainte de semănat;
  • folosirea materialului semincer sănătos şi bine tratat cu unul din produsele de uz fitosanitar recomandat şi autorizat;
  • efectuarea semănatului în termene optime pentru cultură;
  • izolarea câmpurilor semincere de cele de producţie la cel puţin 1 km distanţa unul de altul;
  • respectarea rotaţiei culturilor cu revenirea pe acelaşi teren după 3-4 ani;
  • utilizarea fertilizanţilor autorizaţi şi recomandaţi pentru cultura sfeclei pentru zahăr în Republica Moldova;
  • colectarea şi distrugerea rămăşiţelor vegetale atacate la sfârşitul perioadei de vegetaţie;
  • curăţarea şi dezinfectarea depozitelor;
  • evitarea culturii sfeclei pentru zahăr pe terenurile alcaline şi uscate;
  • folosirea soiurilor rezistente;
  • aplicarea la timp, în perioada de vegetaţie a măsurilor de combatere utilizând unul din produsele de uz fitosanitar recomandat şi autorizat.