Simptomele de afectare a aparatului foliar şi tulpinei tomatelor de verticilioză – Verticillium dahliae
Aspectul general:
Afectează tomatele şi alte legumicole: ardeii dulci, vinetele, castraveţii, pepenele galben şi verde, varza şi ţelina pentru rădăcini. La tomate pe foliolele frunzelor de la baza plantelor apar zone de îngălbenire care se necrozează şi se ususcă. La locul de inserţie al peţiolului frunzelor pe tulpină se observă o brunificare a inelului de vase conducătoare. Ofilirea şi necrozarea ţesuturilor evoluează treptat spre vârful plantelor. Pe secţiuni, prin rădăcina şi tulpina plantelor bolnave se observă brunificarea pereţilor vaselor conducătoare, specifică tracheomicozelor (spp. Verticiliu şi spp. Fusarium). La infectarea plantelor de tomate de verticilioză afectarea are loc nu numai a vaselor conducătoare a xilemulului (elementele traheale şi canale) şi a floiemului (tuburile ciuruite) tulpinei, dar şi parţial al zonei exterioare a cilindului central la coletul tulpinei. Astfel la o secţiune longitudională a tulpinei afectate de verticiloză se observă o colorare roză – brună deschisă, fapt ce nu trebuie confindat cu aspectul manifestării similare a ciupercii Fusarium oxysporum care afectează doar vasele conducătoare, iar colorarea este brună.
Apariţia şi manifestarea agentului patogen (care persistă în plantaţiile legumicole în stare latentă) este cauzată de temperaturile ridicate de 27–290C, pe fon de surplus de umiditate în sol şi pe soluri cu textură grea, slab aerate şi pH slab acid de 5,8–6. În condiţiile anilor cu surplus de umiditate şi pe fon de temperaturi ridicate acest patogen apare în plantaţiile de tomate din câmp în nordul ţării.
Prevenire şi combatere.
La apariţia afectării de acest patogen plantele din cultură atacate se distrug imediat, se înlătură şi se ard resturile vegetale rămase. Obligator se va respecta rotaţia şi alternarea culturilor cu revenirea culturilor solanacee pe aceiaşi solă peste cel puţin 3 ani. Se monitorizează calitatea şi cantitatea irigărilor, îndeosebi pe soluri grele şi slab aerate. Tratarea sau mocirlirea răsadului cu fungicide înainte de plantarea în sol. Serele şi solariile de cultivare a tomatelor vor fi dotate cu plasă contra dăunătorilor: păduchele verde al piersicului şi tripsul tutunului, care sunt vectori de acest virus.
În timpul perioadei de vegetaţie, la culturile din spaţii protejate se aplică tratamente la sol, în jurul bazei tulpinii, cu produsele fitosanitare recomandate.