Verticilioza castraveţilor – Verticilium spp.

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Simptomele de afectare a castraveţilor de verticilioză Verticilium spp.

Aspectul general:

Afectează în solarii în faza de înflorire-fructificare. Pe frunzele plantelor bolnave pe marginile lobilor sau în câmpurile dintre nervuri apar zone de colorare verde închisă, care mai apoi se îngălbenesc şi necrozează. Zonele necrozate au marginile galbene. Într-o fază avansată a bolii peţiolurile se îngălbenesc, se subţiază şi se zbârcesc, iar frunzele uscate atârnă în lungul tulpinii. Ultimele care se  ofilesc sunt frunzele din vârful plantei şi frunzele lăstarilor laterali. În general fructificarea este mai redusă, iar internodiile superioare mai scurte. Pe secţiuni transversale, la diferite niveluri ale tulpinii, se observă brunificarea pereţilor vaselor conducătoare, care este mai extinsă, dar mai puţin intensă decât în cazul fuzariozei.

Prevenire şi combatere.

La apariţia afectării de acest patojen plantele din cultură atacate se distrug imediat, se înlătură şi se ard resturile vegetale rămase. Obligator se va respecta rotaţia şi alternarea culturilor cu revenirea culturilor cucucrbitacee pe aceiaşi solă peste cel puţin 3 ani. Tratarea sau mocirlirea răsadului cu fungicide înainte de plantarea în sol. Serele şi solariile de cultivare a castraveţilor vor fi dotate cu plase contra dăunătorilor: păduchele verde al piersicului şi tripsul tutunului, care sunt vectori de acest virus.

Tratamentele efectuate pentru combaterea ciupercii Fusarium oxysporum sunt eficace  împotriva acestui agent patogen în primele faze de dezvoltare a plantelor în sere – solarii.