Simptomele de afectare a cepei de rugina cepei şi a usturoiului – Puccinia allii
Aspectul general:
Este o micoză care afectează culturile de ceapa şi usturoi pe solurile cu un nivel înalt de azot (după premărgător sau în caz de exces la introducerea celor organice) şi scăzut de potasiu. Simptomele iniţiale constau în apariţia pe frunze a unor pete mici de 1–2 mm diametru, de formă neregulată, de culoare cafeniu deschis sau albă. Ulterior aceste pete se măresc la diametru de 3–5 mm şi dezvolta pustule de culoare portocaliu-deschis. Rugina apare mai întai pe frunzele mai în vârsta şi ulterior se extinde şi la frunzele mai tinere. Atacul sever duce la uscarea frunzelor, piticirea plantelor şi a bulbilor. Plantele afectate pot produce careva bulbi comestibili, dar calitatea şi cantitatea producţiei obţinute va fi joasă.
Prevenire şi combatere.
Evitarea utilizării excesive a îngrăşămintelor cu azot şi culturilor care lasă în sol cantităţi importante de azot. Adunarea şi distrugerea resturilor vegetale ramase în câmp după recoltare. Respectarea rotaţiei şi alternarea culturilor cu revenirea pe acelaşi loc a cepei sau usturoiului peste 3-4 ani. Eliminarea imediată din cultură a plantelor care prezintă simptomele infectării. În baza determinării şi avertizării se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a picnosporilor. Germinarea picnosporilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 10-20oC (optimă 15°C) şi umiditate relativă de 100% la prezenţa apei libere, timp de 3,5-4 ore.