Putrezirea fructelor şi seminţelor – Alternaria tenuis

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Aspectul general:

Afectează plantaţiile din  câmp şi plantele din solarii. Pe fructe apar pete mici, circulare, de culoare galben-veruie, umede şi moi. Marginile petelor sunt precis conturate, iar ţesuturile din dreptul acestora sunt uşor adâncite. Treptat leziunile se măresc şi capătă o culoare brună-negrie. Leziunile avansate sunt depresionare şi, în condiţii de umiditate atmosferică ridicată, la suprafaţa acestora se dezvoltă o masă densă de conidiofori şi conidii de culoare gri-olivacee. Miceliul ciupercii pătrunde în interiorul fructelor şi afectează seminţele care sunt acoperite de un mucegai cenuşiu închis.

Prevenire şi combatere.

  • Măsuri de igienă a plantaţiei de până la plantarea răsadei,
  • respectarea asolamentului şi alternării culturilor,
  • producerea şi plantarea răsadului sănătos,
  • tratarea sau mocirlirea răsadului cu fungicide înainte de plantarea în sol,
  • în sere – solarii în baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a picnosporilor,
  • germinarea picnosporilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 18–21oC şi umiditate relativă de peste 95% la prezenţa apei libere,
  • aplicarea primul tratament de profilaxie cu produsele fitosanitare.