Aspectul general:
Afectează plantaţiile din câmp şi plantele din solarii. Pe fructe apar pete mici, circulare, de culoare galben-veruie, umede şi moi. Marginile petelor sunt precis conturate, iar ţesuturile din dreptul acestora sunt uşor adâncite. Treptat leziunile se măresc şi capătă o culoare brună-negrie. Leziunile avansate sunt depresionare şi, în condiţii de umiditate atmosferică ridicată, la suprafaţa acestora se dezvoltă o masă densă de conidiofori şi conidii de culoare gri-olivacee. Miceliul ciupercii pătrunde în interiorul fructelor şi afectează seminţele care sunt acoperite de un mucegai cenuşiu închis.
Prevenire şi combatere.
- Măsuri de igienă a plantaţiei de până la plantarea răsadei,
- respectarea asolamentului şi alternării culturilor,
- producerea şi plantarea răsadului sănătos,
- tratarea sau mocirlirea răsadului cu fungicide înainte de plantarea în sol,
- în sere – solarii în baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a picnosporilor,
- germinarea picnosporilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 18–21oC şi umiditate relativă de peste 95% la prezenţa apei libere,
- aplicarea primul tratament de profilaxie cu produsele fitosanitare.