Aspectul general:
Afectează castraveţii din sere. Atacul se manifestă pe tulpini, peţioli, frunze şi fructe. Pe tulpini apar pete apoase, la început de culoare verde-cenuşie sau gălbuie. În dreptul lor ţesuturile superficiale se dezintegrează, putrezesc şi capătă o culoare neagră ca urmare a formării picnidiilor. În condiţii de umiditate ridicată plantele se ofilesc deasupra zonei de atac. Pe frunze apar pete mari, de culoare galben-brună, dispuse de regulă marginal, cu aspect de arsură, la suprafaţa cărora apar formaţiuni punctiforme de culoare neagră, care reprezintă picnidiile ciupercii. Fructele sunt atacate de regulă la vârf, se înmoaie şi capătă o formă ascuţită în această zonă. În condiţiile favorabile acestea putrezesc parţial sau total.
Prevenire şi combatere.
Similare cu cele indicate pentru putregaiul alb al tulpinii şi fructelor – Sclerotinia sclerotiorum. În sere şi solarii obligatoriu după cultura precedentă se înlătură resturile vegetale şi se stropeşte solul cu soluţie de 1–2% de piatră vânătă. În baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a conidioforilor. Germinarea conidioforilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 18-20oC şi umiditate relativă de aproximativ de 90%, la prezenţa apei libere.
Executarea tratamentelor chimice