Putregaiul fructelor de tomate – Rhizoctonia solani

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Simptomele afectării plantaţiilor din câmp de putregaiul fructelor de tomate – Rhizoctonia solani

Aspectul general:

Afectează plantaţiile din câmp deschis la tomatele crescute fără suport. Atacul apare atât pe fructe verzi, cât şi pe cele coapte care vin în contact cu soiul sau care sunt stropite cu particule de sol în timpul ploilor. Pe fructele verzi, în câmp, primele simptome se manifestă sub formă de pete circulare, mici, de culoare brună, situate pe jumătatea inferioară a acestora. Petele sunt uşor adâncite, au diametrul de 0,5 cm sau mai mare, prezintă inele concentrice precis delimitate, care alternează cu zone de ţesut brun-deschis şi brun-închis. Când fructele se maturizează petele se măresc, zonarea concentrică este mai puţin evidentă, iar uneori poate să dispară. Pe fructele maturizate, petele sunt moderat de tari, de culoare brun-roşcată, bordate de zone brun-roşcate moi şi au suprafaţa netedă. Epiderma de asupra zonelor afectate este adesea crăpată, iar în exterior în locul de scurgere a sucului din fruct apare un exudat alb suriu format din conidioforii.

Prevenire şi combatere.

În sere şi solarii obligatoriu după cultura precedentă se înlătură resturile vegetale şi se stropeşte solul cu soluţie de 1–2% de piatră vânătă. În baza metodei de determinare-avertizare se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a conidioforilor. Germinarea conidioforilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 15–20oC şi umiditate relativă de aproximativ de 100%, la prezenţa apei libere. În sere, solarii şi camp obligator se va respecta rotaţia şi alternarea culturilor, iar la apariţia bolii în sere şi solarii, temperatura se va ridica la 25–28oC şi se va reduce umiditatea relativa sub 85–90%.

Executarea tratamentelor chimice cu produsele fitosanitare recomandate.