Putregaiul cenuşiu al fructelor – Botrytis cinerea

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Aspectul general:

Afectează în sere şi solarii, mai rar în câmp. Boala se manifestă de regulă în perioada de înflorire-fructificare, pe flori (sepale şi petale), pedunculul fructelor, fructe şi tulpini. Pe tulpini apar pete brune, uşor adâncite în ţesuturi, situate iniţial la nivelul fructelor din partea bazală a plantelor. Ulterior, petele se extind pe pedunculul fructelor în formare, pe sepale şi flori, care se brunifică, se usucă şi cad. Pe fructe, în diferite stadii de dezvoltare, atacul se iniţiază de obicei la locul de inserţie al pedunculului şi de aici progresează spre vârful lor. Ţesuturile atacate se decolorează şi devin purpurii cu o nuanţă cenuşie. Leziunile active au marginea de culoare roşcată-purpurie, sunt relativ tari şi cele care ajung la diametrul de 5–7,5 cm pot penetra pulpa fructului până la adâncimea de 1–2,5 cm. Când umiditatea atmosferică este ridicată, la suprafaţa leziunilor apare un puf abundent, de culoare cenuşie, format din fructificaţiile ciupercii (conidioforii şi conidiile).

Prevenire şi combatere.

Igienizarea solului până la plantare, respectarea rotaţiei şi alternării culturilor, producerea şi plantarea răsadului sănătos.

Executarea tratamentelor chimice cu produsele fitosanitare.