Simptomele de afectare a cepei de putregaiul alb al cepei şi usturoiului – Sclerotium cepivorum
Aspectul general:
Afectează în terenurile grele, în anii cu precipitaţii abundente. Primul semn al bolii este îngălbenirea şi uscarea vârfului frunzelor, care progresează lent spre baza lor. Rădăcinile sunt distruse şi are loc o putrezire umedă a tunicilor, urmată de acoperirea lor cu un miceliu alb, afânat, superficial. La suprafaţa ţesuturilor atacate sau în interiorul lor se formează scleroţi mici, negri, sferici, tari, de 0,2–0,5 mm în diametru. Dacă infecţia bulbilor se produce târziu putrezirea continuă în fazele de creştere, recoltare şi în timpul părăsirii.
Prevenire şi combatere.
Respectarea rotaţiei şi alternării cu revenirea culturii de ceapă şi usturoi pe aceiaşi solă peste cel puţin 3 ani. La apariţia atacului plantele bolnave vor fi îndepărta din cultură şi distruse, prin ardere.
Se vor utiliza soluţii de tratare cu Sulfat de cupru sau alte produse ce conţin cupru, în perioada de vegetaţie când sunt condiţii prielnice de dezvoltarea a patogenului.