Pătarea frunzelor şi băşicarea fructelor de ardei – Xantohomonas vesticatoria

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Aspectul general:

Afectează plantele din sere, solarii şi câmp.  Pe frunze, boala se manifestă sub formă de pete necrotice circulare, de până la 1mm în diametru, risipite pe întreaga suprafaţă a limbului, solitare sau confluente, caz în care se formează zone mari necrotice (3–5 mm), cu contur neuniform, pergamentoase, cu un exudat bacterian, pe partea inferioară. În evoluţia ulterioară, frunzele atacate se usucă, se desprind şi cad. Simptome asemănătoare pot să apară şi pe tulpină, unde ţesuturile atacate se suberifică cu timpul, formându-se cercuri de formă neregulată. Din cauza afecţiunii în perioada înfloritului, când atacul este puternic are loc avortarea florilor.

Atacul asupra fructelor este sporadice sub formă de pete necrotice, circulare, de o culoare galben-verzuie, umede şi moi .19.3). Treptat atactul se răspândeşte pe suprafaţa fructului determinând o masă densă de conidiofori şi conidii de culoare, gri-olivă. Miceliul ciupercii pătrunde în interiorul fructelor şi afectează seminţele care sunt acoperite de un mucegai de culoare gri închis.

Prevenire şi combatere.

Igienizarea solului până la plantare, respectarea rotaţiei şi alternării culturilor, producerea şi plantarea răsadului sănătos. În sere şi solari menţinerea regimului de microclimă prin ventilări şi cu un regim al de temperatură de până la 250C.

Executarea tratamentelor chimice de profilaxie cu produsele fitosanitare