Boală larg răspândită în toate zonele de cultivare a cartofului pe care şi îl atacă.
Se manifestă prin apariţia de pete brune-deschis, aproape negre la începutul înfloririi cartofului. Pe suprafaţa petelor sunt observate cercuri concentrice iar ţesuturile dintre pete treptat îngălbenesc. În condiţii favorabile petele se măresc, frunzele se usucă provocând defolierea plantei începând de la bază tulpinii. Pe tuberculii afectaţi apar pete neregulate brune-deschis, aproape negre, uscate şi adâncite în epiderma tuberculului. I.a atacuri puternice sunt provocate veştezirea şi defolierea totală a plantelor, iar pierderile sunt mari.
Prevenire şi combatere.
Printre măsurile de profilaxie şi terapie pentru protejarea cartofului sunt:
- selectarea câmpurilor cu soluri nisipoase şi pregătirea bună a lor înainte de plantarea cartofului, se vor evita câmpuri care rețin apa;
- folosirea pentru cultivare a tuberculelor sănătosi şi bine trataţi cu unul din produsele se uz fitosanitar recomandaţi şi autorizaţi;
- plantarea tuberculilor la adâncime de 10-12 cm;
- utilizarea ingrăşămintelor cu azot în doze echilibrate cu fosfor şi potasiu pentru creşterea rezistenţei la mană autorizate şi recomandate pentru cultura cartofului în Republica Moldova;
- colectarea resturilor de plante atacate şi distrugerea lor;
- se va interzice importul de cartofi contaminaţi din alte ţări;
- se va respecta rotaţia în asolament astfel ca cartoful să poată reveni după 4-5 ani;
- utilizarea pe timp de vegetaţie în termene optime a tratamentelor chimice pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor folosind unul din produsele de uz fitosanitar recomandat şi autorizat.