Simptomele de afectare a tomatelor de pătarea albă – Septoria lycopersici
Aspectul general:
Afectează în câmp deschis. Plantele pot fi atacate în toate stadiile de dezvoltare. Primele simptome se manifestă pe frunze, prin apariţia unor pete circulare, cu diametrul de 0,5–1 mm, de culoare brună. Ulterior, petele se măresc în diametru ajungând la 3–4 mm. Ţesutul din centrul petelor are culoare cenuşie. La suprafaţa ţesuturilor atacate, pe partea superioară a frunzelor, apar formaţiuni punctiforme, de culoare neagră, care reprezintă picnidiile ciupercii. Pete similare pot fi observate pe tulpinil, lăstari şi uneori pe fructe. Când atacul se manifestă de timpuriu pe răsaduri acestea pot fi distruse parţial sau total, dacă nu se aplică tratamente adecvate. În fazele de coacere a fructelor poate afecta aparatul foliar determinând uscarea prematură a plantei, iar în cazul atacului pe fucte depreciează calităţii lor.
Prevenire şi combatere.
Pe baza determinării şi avertizării se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a picnosporilor. Germinarea picnosporilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 22-26oC şi umiditate relativă de aproximativ de 100% la prezenţa apei libere.
Se aplică primul tratament de profilaxie cu produsele fitosanitare recomandate.