Este o boală ce duce pagube în livezile de măr. Ea se manifestă pe flori, lăstari, frunze, ramuri şi fructe. De cele dese ori se manifestă în cea de-a doua jumătate a verii în condiţii şi umiditate sporită. La etapa de dezvoltare a bolii pe suprafaţa fructelor apar pete nu prea mari de culoare brună ce cresc repede în dimensiune, iar peste 1,5-3,0 săptămâni se răspândeşte pe o mare parte din suprafaţa lor. Fructul este acoperit de pete mari, dispuse în formă de cercuri concentrice. Fructele se brunifică, se mumifiază și deseori rămân atârnate pe pom. La un atac mai timpuriu, se poate observa şi brunificarea florilor.
Prevenire şi combatere.
Mijlocul cel mai eficient de a preveni infecţiile este păstrarea fructelor cu pieliţa intactă. E necesar de a combate insectele care atacă fructul, rapănul, de recoltat corect fructele. De cultivat soiuri cu pieliţă groasă şi pulpă densă. Adunarea şi distrugerea fructelor mumificate de pe pomi. Încorporarea în sol a fructelor căzute (arătură, săpat). Lupta cu insectele care fac înţepături şi deschid calea pentru pătrunderea moniliei. În depozit să asigurăm temperaturi scăzute, care inhibă dezvoltarea ciupercii.