Mană sfeclei (Peronospora schachtii)

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Boală răspîndită ce atacă sfecla pentru zahăr, mai cu seamă în condiții de umiditate ridicată.

Se manifestă pe frunzele tinere din mijlocul rozetei care sunt pețiolate, se încrețesc, se îngroașă și se usucă. Pe partea superioară a frunzelor afectate apar pete galbene, iar pe cea inferioară în dreptul petelor se formează sporulația cenușie – violacee. Rădăcinile plantelor afectate nu se dezvoltă normal, rămîn în creștere, sunt mici cu un procent de zahăr scăzut. La atacuri puternice, pagubele sunt mari.

Prevenire şi combatere.

Printre măsurile de profilaxie şi terapie care pot asigura o creştere normală a sfeclei pentru zahăr sunt:

  • pregătirea calitativă a solului înainte de semănat;
  • folosirea materialului semincer sănătos şi bine tratat cu unul din produsele de uz fitosanitar recomandat şi autorizat;
  • efectuarea semănatului în termene optime pentru cultură;
  • izolarea câmpurilor semincere de cele de producţie la cel puţin 1 km distanţa unul de altul;
  • respectarea rotaţiei culturilor cu revenirea pe acelaşi teren după 3-4 ani;
  • utilizarea fertilizanţilor autorizaţi şi recomandaţi pentru cultura sfeclei pentru zahăr în Republica Moldova;
  • colectarea şi distrugerea rămăşiţelor vegetale atacate la sfârşitul perioadei de vegetaţie;
  • curăţarea şi dezinfectarea depozitelor;
  • evitarea culturii sfeclei pentru zahăr pe terenurile alcaline şi uscate;
  • folosirea soiurilor rezistente;
  • aplicarea la timp, în perioada de vegetaţie a măsurilor de combatere utilizând unul din produsele de uz fitosanitar recomandat şi autorizat.