Boală larg răspândită în toate zonele de cultivare.
Se manifestă atât pe frunze, cât şi pe tuberculi. Pe frunze se prezintă sub formă de pete circulare, iniţial verzui-gălbui, mai târziu brune, iar pe partea lor inferioară, în dreptul petelor – cu un puf albicios. Pe tulpini şi peţiolii frunzelor sunt dungi brune. Frunzele se ofilesc, se înnegresc şi se usucă. Tuberculii afectaţi prezintă la fel pete brune, brune-cenuşii sau albăstrii. Infectarea tuberculilor este ca urmare a spălării sporilor de pe organele aeriene. În condiţii favorabile de dezvoltare, boala poate compromite recolta.
Prevenire şi combatere.
Printre măsurile de profilaxie şi terapie pentru protejarea cartofului sunt:
- selectarea câmpurilor cu soluri nisipoase şi pregătirea bună a lor înainte de plantarea cartofului, se vor evita câmpuri care rețin apa;
- folosirea pentru cultivare a tuberculelor sănătosi şi bine trataţi cu unul din produsele se uz fitosanitar recomandaţi şi autorizaţi;
- plantarea tuberculilor la adâncime de 10-12 cm;
- utilizarea ingrăşămintelor cu azot în doze echilibrate cu fosfor şi potasiu pentru creşterea rezistenţei la mană autorizate şi recomandate pentru cultura cartofului în Republica Moldova;
- colectarea resturilor de plante atacate şi distrugerea lor;
- se va interzice importul de cartofi contaminaţi din alte ţări;
- se va respecta rotaţia în asolament astfel ca cartoful să poată reveni după 4-5 ani;
- utilizarea pe timp de vegetaţie în termene optime a tratamentelor chimice pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor folosind unul din produsele de uz fitosanitar recomandat şi autorizat.