Gândacul-de-Colorado – Leptinotarsa decemlineata

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Aspectul general:

Adulţii şi larvele rod frunzele plantelor de cartof şi ale altor solanacee, preferând cartoful. Adesea, larvele din generaţia a doua se hrănesc pe fructele de vinete, depreciind calitatea. Dezvoltarea primei generaţii durează 30–35 zile. Adulţii din prima generaţie apar din a doua decadă a lunii iunie. Din cauza apariţiei eşalonate a adulţilor hibernanţi, apoi a celor din noua generaţie, generaţiile se suprapun.

Prevenire şi combatere.

Se recomandă un complex de măsuri agrotehnice, biologice şi chimice. Măsurile agrotehnice constau din respectarea recoltării cartofului în termeni optimi şi fără pierderi; arăturile adânci de toamnă după recoltare (se distrug adulţii retraşi la iernare); întreţinerea solului în perioada de vegetaţie (se distrug larvele din sol retrase la împupare); administrarea îngrăşămintelor; distrugerea samuraslei de solanacee (de cultură şi spontane) care sunt plante-gazde-intermediare; plantarea tuberculilor sănătoşi şi cât mai timpuriu. Metota mecanică constă în recoltarea manuală a indivizilor în perioada de vegetaţie (terenuri mici) sau mecanică cu „Bio-Collector” (terenuri mari).

Rezerva hibernantă: 0,5 adulţi/m2 sau 5 adulţi/100 plante; 2. 15–25 cm înălţime a plantelor:5% tufe populate de gândaci; 3. Butonizare: 10% plante populate de larve; 4. Înflorire: 15% plante populate de larve; 5. După înflorire:20% plante populate de larve; 6.  În perioada de vegetaţie: 20–30% plante populate de larve;  3–4 larve/m2, sau 1–1,5 larve/10 plante;  7. Suma t0C efective calculată de la depunerea primelor ouă în cuştile de avertizare: 1000C peste pragul biologic = 110C.