Simptomele de afectare a aparatului foliar a tomatelor de făinare – Erysiphe solani
Aspectul general:
Pe frunze apar pete mici, circulare, de culoare albă, care ulterior se măresc, capată forme neregulate şi acoperă parţial sau total suprafaţa frunzelor, iar pe faţa inferioară a frunzelor, în dreptul petelor se formează o zonă cenuşiu albicioasa, prăfoasă. Ulterior petele se măresc, confluează, capătă forme neregulate şi acoperă parţial sau total suprafaţa frunzelor care se îngălbenesc şi se usucă. În spaţii protejate factorii care determină apariţia acestui patogen sunt temperatura cuprinsă între 18–24oC, umiditatea relativa a aerului 70–82% şi prezenţa apei libere. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale.
Prevenire şi combatere.
În sere, solarii şi câmp obligator se va respecta rotaţia şi alternarea culturilor cu excluderea culturilor din aceiaşi grupă (ardeii şi vinetele), iar la apariţia bolii, toC se va ridica la 25–28oC şi se va reduce UR% sub 75%.
Executarea tratamentelor chimice cu produsele fitosanitare recomandate.