Boală larg răspândită la culturile pomicole sâmburoase – prun, piersic, cais.
Se manifestă prin apariţia pe frunze a unor pete mici circulare, iniţial roşietic-violete, mai apoi brune-gălbui. Timp de 1-2 săptămâni, ţesuturile din pete se necrozează şi cad făcând apariţia pe frunze a unor găuri. Mugurii atacaţi se înnegresc şi se usucă, pe fructe petele sunt roşii, formează ulcere. La atacul puternic a ramurilor, pagubele sunt mari.
Prevenire şi combatere.
Printre măsurile eficiente de combatere integrată a bolilor şi dăunătorilor la cultura prunului sunt:
- folosirea de altoi şi portaltoi sănătos la altoire;
- alegerea corectă a terenului pentru plantarea livezii de prun;
- plantarea de puieţi sănătoși şi folosirea de soiuri rezistente;
- efectuarea tăierilor în termenii optimali, colectarea şi distrugerea ramurilor;
- utilizarea fertilizanţilor autorizaţi şi recomandaţi în Republica Moldova;
- colectarea şi distrugerea frunzelor şi fructelor atacate;
- aplicarea în termene optime a tratamentelor chimice timp de vegetaţie cu folosirea unui din produsele de uz fitosanitar recomandat şi autorizat.