Ofilirea bacteriana a tomatelor produsa de Corynebacterium michiganense pv michiganense. Este cea mai periculoasa bacterie ce ataca cultura de tomate. Acesta boala poate ataca planta in toate fazele sale de dezvoltare. Pe cotiledoane apar pete circulare, mici si albicioase. Boala se dezvolta, petele se unesc si acopera toata suprafata frunzelor. In cazul plantelor mature, primele simptome sunt reprezentate de rasucirea frunzelor spre partea superioara, apoi nervura principala se curbeaza, iar planta se usuca. Frunzele pot prezenta uneori pete umede, in dreptul carora tesuturile devin pergamentoase. Pe toate organele apar rani din care, pe vreme umeda, apare exudatul bacterian. Bacterioaza produce doua tipuri de infectii: vasculare si localizate. Ambele tipuri de infectie produc aceleasi simptome, dar infectia vasculara produce ofilirea rapida a intregii culturi. Localizarea bacteriei in vasele conducatoare determina avortarea florilor, fructele raman mici si patate, vasele conducatoare sunt brunificate. Semintele din fructele atacate sunt brunificate, au o germinatie scazuta, dar pot trasnmite bacteria. Principala forma de trasnmitere a bolii este prin materialul semincer infectat. In cursul vegetatie bacteria se raspandeste prin vant, apa, unelte, etc. Bacteria patrunde usor in plante prin ranile rezultate din lucrarile specifice de intretinere: copilit, defoliere, carnit, etc.
Masuri de prevenire si combatere:
- dezinfectia semintelor si substratului pentru rasadnita. Pentru mai multe informatii despre metodele de dezinfectie a semintelor
- eliminarea plantelor atacate din cultura;
- Tratamente chimice cu Dithane M 45, Champ 77 WG, Funguran 50 WP, Copernico Hi Bio, Bravo 500 SC;