Alternarioza – Alternaria cucumerina

Vă Confruntați cu Această Problemă?

Simptomele de afectare a castraveţilor şi  pepenilor de alternarioză – Alternaria cucumerina

Aspectul general:

Atacă pepenii galbeni şi pepenii verzi din câmp. Sunt atacaţi, de asemenea castraveţii, dovleceii şi dovlecii. Atacul se manifestă de regulă pe frunze, iar la pepenii verzi şi pe peţiolul lor, pe tulpină şi lăstari. Pe frunze, petele sunt la început mici, de 1–2 mm în diametru, gălbui. Ulterior se extind până la 1–1,5 cm, sunt precis delimitate, devin brun închise la culoare şi sunt zonate concentric.

Dacă condiţiile climatice sunt favorabile evoluţiei atacului petele se extind şi confluează între ele, ocupând zone mari din suprafaţa frunzelor, care se usucă. La suprafaţa petelor se formează conidiofori şi conidiile ciupercii, de culoare brun-închisă. Petele care apar pe tulpini şi lăstari sunt alungite, de culoare brună, iar zonarea concentrică este mai puţin evidentă. Atacul se manifestă mai rar pe fructele imature, sub forma unor pete circulare, depresionare. Ataca foarte puternic în anii cu teperaturi ridicate, dar cu nopţi şi dimineţi cu ceaţă şi reci.

Prevenire şi combatere.

Tratarea sau mocirlirea răsadului cu fungicide înainte de plantarea în sol. În baza determinării şi avertizării se urmăreşte evoluţia ciupercii şi momentul de proiectare a picnosporilor. Germinarea picnosporilor şi producerea infecţiilor este determinată de temperaturi de 20-28oC şi umiditate relativă de peste 90% la prezenţa apei libere.

La evoluarea condiţiilor de cultivare spre apariţia condiţiilor prielnice de dezvoltare a patogenului se aplică primul tratament de profilaxie cu produsele  fitosanitare (cultura castraveţilor, pepenelui verde şi galben) contra manei (Pseudoperonospora cubensis), care sunt efective şi pentru combaterea acestui patogen