Pătarea albă a frunzelor sau septorioza – Septoria lycopersici

Aspectul general Afectează în câmp deschis. Plantele pot fi atacate în toate stadiile de dezvoltare. Primele simptome se manifestă pe frunze, prin apariţia unor pete circulare, cu diametrul de 0,5–1 mm, de culoare brună. Ulterior, ...

Detalii
Ofilirea patata a tomatelor produsa de Tomato spotted wilt virus

Plantele atacate sunt puternic ramificate, iar frunzele sunt curbate in jos. La baza frunzelor, apare o culoare asemanatoare bronzului. Fructificarea este slaba, iar pe fructe apar pete inelare, rosii sau galbene. Acest virus este transmis de tripsul tutunului.

Detalii
Mozaicul tomatelor produs de Tabacco mosaic on tomato.

Acest virus ataca un spectru larg de plante, inclusiv tomatele. Plantele atacate stagneaza din crestere, iar pe frunzele apar pete de decolorare. Tesuturile atacate nu se mai dezvolta normal, iar frunzele se incretesc. Datorita acestor pete, frunza are un ...

Detalii
Filozitatea tomatelor produsa de Cucumber mosaic virus in tomato

Acest virus ataca un spectru larg de plante, inclusiv tomatele. Primele simptome sunt reprezentatate de piticirea plantelor. Pe masura ce boala evolueaza, frunzele plantelor atacate capata un aspect mozaicat (alternanta de tesut verde sanatos cu tesut galben ...

Detalii
Ofilirea bacteriana a tomatelor produsa de Corynebacterium michiganense pv michiganense.

Ofilirea bacteriana a tomatelor produsa de Corynebacterium michiganense pv michiganense. Este cea mai periculoasa bacterie ce ataca cultura de tomate. Acesta boala poate ataca planta in toate fazele sale de dezvoltare. Pe cotiledoane apar pete circulare, ...

Detalii
Fungicid Copernico Hi Bio

Fungicid Copernico Hi Bio Substanta activa: cupru metalic sub formă de hidroxid de cupru 25% Caracteristici: Copernico Hi Bio este un fungicid cupric de contact, care se prezintă sub formă de granule fine, omogene, fără tendință de ...

Detalii
Patarea bacteriana a tomatelor produsa de Xantomonas campestris pv vesicatoria.

Ataca toate organele aeriene ale plantei. Boala isi poate face aparitia cand planta este in faza de rasad. Pe frunze apar pete neregulate de culoare galben-verzui, cu o zona centrala de culoare bruna. In conditii de umiditate, in jurul petelor apar inele ...

Detalii
Patarea bacteriana punctiforma produsa de Pseudomonas syringae pv tomato

Boala ataca toate organele aeriene ale plantei. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia unor pete mici cu aspect umed, bine delimitate. Tesuturile atacate se usuca si se desprind. Fructele afectate prezinta pete mici si brune, marginite de o zona de ...

Detalii
Necroza maduvei tulpinilor produsa de Pseudomonas corrugata

Bacteria ataca plantele mature si isi face aparitia in spatiile protejate. Primele simptome sunt reprezentate de decolorarea si ofilirea plantei. Atacul evolueaza rapid si in cateva zile tulpina prezinta pete brune si se rupe. Tulpinile prezinta brunificari ...

Detalii
Caderea plantulelor produse de Pythium de Baryanum

Este cea mai grava boala a rasadurilor. Ciuperca ataca toate speciile de legume. Plantulele prezinta o brunificarea a tesuturilor in zona bazala a tulpinii. Brunificarea se extinde, tulpina se subtiaza in zona atacata, iar planta cade pe sol, unde va putrezi. ...

Detalii
Mana tomatelor produsa de Phytophthora infestans

Aceasta boala poate ataca tomatele in toate fazele de dezvoltare. Primele simptome sunt reprezentate de apartia pe partea superioara a frunzelor a unor pete umede. Tesuturile afectate se brunifica si se rasucesc. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, ...

Detalii
Mana de sol produsa de ciuperca Phytophthora parasitica

Aceasta boala apare frecvent in spatiile protejate, dar isi poate face aparitia si in camp in anii cu temperaturi ridicate in sol. Aceasta boala produce simptome asemanatoare cu Pythium de Baryanum (caderea plantulelor) numai ca acest patogen ataca plantele ...

Detalii
Fainarea tomatelor produsa de Leveillula taurica

Ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei, dar simptome evidente se obseva pe frunze. Atacul incepe pe frunzele bazale care se acopera cu o pasla alba miceliara. Tesuturile afectate se brunifica, iar frunzele se usuca in intregime. Plantele atacate ...

Detalii
Fungicid Thiovit 80 WG

Fungicid Thiovit 80 WG Substanta activa: sulf 80% Caracteristici: Thiovit Jet 80 WG este fungicid de contact cu actiune multipla in combaterea fainarii si cu efect secundar impotriva acarienilor. Calitatea formularii, microgranule ...

Detalii
Kumulus DF

Fungicid Kumulus DF Substanta activa: sulf 80% Caracteristici: KUMULUS DF este un fungicid de contact cu un inalt grad de eficienta in combaterea fainarii, patarii frunzelor si a rapanului. Produsul are si actiune antiacaricida. Mod de ...

Detalii
Ortiva 250 SC

Ortiva 250 SC este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul actionează în ciclul de dezvoltare a agenților patogeni, în principal asupra germinării și mobilității sporilor. O mare parte din substanța ...

Detalii
Topas 100 EC

Fungicid Topas 100 EC Substanta activa: penconazol 100 g/l Topas 100 EC este un fungicid sistemic local translaminar in frunze, care combate diferitele specii de fainare. Produsul este absorbit rapid de catre toate partile verzi active ...

Detalii
Karathane M35 CE

Fungicid Karathane M35 CE Substanta activa: meptildicnocap 350 gr/litru Caracteristici: Karathane M35 CE este un fungicid cu actiune de contact destinat combaterrii fainarii la vita de vie si mar.  Mod de actiune si utilizare: La ...

Detalii
Putregaiul alb al tomatelor produs de ciuperca Sclerotinia Sclerotiorum

Acest putregai isi face aparitia in culturile din camp, dar cele mai mari pagube le produce in spatiile protejate. La baza tulpinii apar pete umede, de culoare bruna. Acestea se acopera de un puf alb in care se dezvolta sclerotii ciupercii (fructificatiile). ...

Detalii
Patarea alba produsa de Septoria lycopersici

Aceasta boala poate produce pagube cuprinse intre 30 si 70 %. Pe frunze apar pete circulare de culoare bruna. Tesuturile atacate devin cenusii, iar pe ele se dezvolta puncte mici brun-negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Zonele atacate sunt ...

Detalii
Suberificarea radacinilor de tomate produsa de Pyrenochaeta lycopersici.

Radacinile plantelor atacate sunt ingrosate (suberificate) si au culoarea bruna. Datorita ingrosarii, rizoderma (epiderma radacinii) crapa. Tesuturile atacate au o consintenta spongioasa, numindu-se popular “radacini de pluta”. Partile aeriene ale ...

Detalii
Putregaiul radacinilor si fructelor de tomate, produs de Colletotrichum atramentarium

Boala apare in camp, in anii caldurosi si ploiosi. Ciuperca infecteaza fructele inca de cand sunt verzi, dar simptomele apar cand incep sa se coaca. Pe suprafata lor apar pete mici, circulare in dreptul carora tesuturile se scufunda. Boala se dezvolta iar la ...

Detalii
Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea

Acesta ciuperca ataca tomatele cultivate in camp si in spatiile protejate, numai in conditii de luminozitate scazuta si umiditatea atmosferica ridicata. Simptomele acestei boli poti fi observate pe tulpini, petiolul frunzelor, pe flori, pe fructe si pe ...

Detalii
Patarea cafenie a frunzelor de tomate produsa de Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva

Boala poate ataca toate partile aeriene ale plantei. Pe frunze apar pete galbui-cafeni, ce se extind si acopera intreaga frunza. Ciuperca distruge tot aparatul foliar al plantei, iar fructele raman mici. Boala se raspandeste prin sporii ce sunt transportati ...

Detalii
Verticilioza tomatelor produsa de ciuperca Verticillium dahlie

Aceasta boala produce simptome evidente in faza de coacere a fructelor. Pe frunze apar apar zone galbene marginale sau centrale, care se usuca. Plantele se ofilesc ziua, iar seara au un aspect normal. Totusi, dupa cateva zile ofilirea este ireversibila. ...

Detalii
Carenta de calciu

Carenta in calciu se remarca prin stagnarea cresterii plantelor, marginile frunzelor devin brune, iar varfurile de crestere mor. Simptomul cel mai evident si cel mai usor de confundat se manifesta pe fruct. In partea de jos a fructului (opusa coditei) apare o ...

Detalii
“Fermoarul tomatelor” (Zippering)

Aceasta tulburare se manifesta sub forma unor cicatrici maro ce se exind pe tot fructul, dand aspectul unui fermoar. Daca fructul creste brusc, acesta poate crapa in zona cicatricei. Aceasta tulburare apare in conditii de temperatura scazuta. Metode de ...

Detalii
Stres hidric

Frunzele plantelor sunt verzi, dar ofilite. De obicei, plantele isi revin pe timpul noptii. Daca nu se asigura necesarul de apa in cel mai scurt timp, plantele se usuca si mor. Aceasta tulburare se poate confunda cu verticilioza sau fuzarioza, dar plantele ce ...

Detalii
Deformari ale fructelor

Deformarile fiziologice ale fructelor apar de obicei in partea de jos (partea opusa coditei). In cele mai multe cazuri aceasta sunt reprezentate de gauri si crapaturi, dar pot avea tot felul de forme si marimi. Aceste anomalii apar in timpul formarii ...

Detalii
Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, prada vie (rame si diverse larve) sau cu cadavre de insecte. Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor. Acestea scot ...

Detalii
Musca miniera (Liriomyza spp)

 Este o specie polifaga si ataca aproape toate speciile de legume. Larvele produc rosaturi in frunze sub forma unor galeri miniere. Adultii se hranesc cu limbul frunzelor. Pe ranile provocate de aceasta insecta se pot instala agenti ...

Detalii
Nematozii

Nematozii sunt viermi microscopici ce ataca majoritatea speciilor legumicole. Au numeroase generatii pe an si se inmultesc foarte repede. Larvele patrund in sistemul radicular al plantelor si se stabilesc in vasele conducatoare. In timpul hranirii ...

Detalii
Afidele

Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau ...

Detalii
Tripsi

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Acestea transmit o serie de ...

Detalii
Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae)

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se ...

Detalii
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, ...

Detalii
Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) este o specie polifaga ce ataca numeroase plante legumicole, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in culturile de legume. Acesta perforeaza frunzele, iar pe masura ce atacul evolueaza, tot aparatul foliar al ...

Detalii
Molia miniera (Tuta absoluta)

Molia miniera (Tuta absoluta) are mai multe generatii pe an si ierneaza ca nimfa in sol. Aceasta insecta ataca toate legumele din familia solanaceelor (cartof, vinete, ardei), dar prefera tomatele. Larvele patrund in frunze si consuma zona dintre ...

Detalii
Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera)

Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera) este o specie polifaga, ce ataca peste 120 de specii. Insecta ataca legumele cultivate in spatiile protejate, dar si cele cultivate in camp. Molia dezvolta doua generatii pe an si ierneaza ca nimfa in sol. ...

Detalii
Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula)

Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula). Are doua generatii pe an si ierneaza ca adult in frunzisul livezilor, padurilor, etc. Este un daunator deosebit de periculos. Adultii si larvele inteapa fructele si injecteaza saliva sa urat mirositoare. In ...

Detalii
Tantarul tomatelor (Lasioptera spp)

Tantarul tomatelor (Lasioptera spp). Este un daunator nou aparut in tara noastra, ce ataca in special culturile din spatiile protejate. Adultii depun ouale pe ranile produse de lucrarile de copilit si la subsuara frunzelor. Larvele intra in tulpina, unde ...

Detalii
Musca plantulelor (Delia platura)

Musca plantulelor (Delia platura). Este o specie polifaga, ce ataca aproape toate plantele legumicole. Are 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in sol. Adultii apar primavara devreme si depun ponta, in sol, in apropierea plantelor. Dupa eclozare, ...

Detalii
Arsura solara

Aceasta modificare apare in lunile calduroase de vara, cand soarele straluceste cu putere. Fructele aflate in bataia directa a soarelui capata o culoare gri-laptoasa, nu se mai coc si devin tari. Metode de prevenire:   amplasarea unor plase ...

Detalii
Pătarea brună a frunzelor sau alternarioza

Afectează în câmp deschis. Atacul se manifestă pe frunze, tulpini şi fructe. Pe frunzele de la baza plantelor apar pete mari, circulare, la început  olivacee, apoi brune, mărginite de un inel de culoare brun închis, lat de ...

Detalii
Putregaiul rădăcinii, tulpinilor şi fructelor

(câmp deschis). Pe frunze apar pete mari, cu aspect opărit, de culoare brun deschis. Rădăcinile şi coletul prezintă un putregai uscat brun, care determină ofilirea şi uscarea plantelor în întregime. Simptome similare pot să apară pe tulpină ...

Detalii